Brusseleir


Post-industrieel toerisme
22/09/2009, 11:47 am
Filed under: Brussel, Wallonië

When in Belgium, moet ik gedacht hebben, do as the Belgians do. Hoe beter in te burgeren dan op een willekeurige zondagmiddag de nationale sport ter hand te nemen. Zo kwam het dat ik Brussel achter me liet op een tweedehands Peugeot.

Ik besloot in zuidelijke richting het kanaal te volgen dat loopt van de haven van Antwerpen naar de mijnen van Charleroi. Twintig kilometer buiten de stad, vlak over de grens met Wallonië, daagde een wonderlijke verschijning op aan de overkant van het kanaal. Een ontzagwekkende stalen constructie, met pijpen, trappen, stijgers en tandwielen die sterk aftekenden tegen de blauwe lucht. Het gevaarte stond er verlaten bij.

Forges de Clabecq

Het bleken de Forges de Clabecq, een oude staalfabriek die vanaf het begin van de 19e eeuw spoorwegen en aanverwante materialen uitspuwde bestemd voor de vier hoeken van de wereld. Het terrein beslaat zo’n 80 hectare en bestaat uit oude hoogovens, pletterijen, smelterijen en meer zwaar geschut. Op haar hoogtepunt begin jaren ’70 verschafte de fabriek werk aan 6000 mensen – veelal Italiaanse immigranten.

In december 1996 ging de boel failliet. Het verloor de concurrentiestrijd met goedkopere en meer efficiënte delen van de wereld en de zware vervuiling begon op weerstand te stuiten. Arbeiders gingen de straat op en raakten slaag met de rijkswacht. Sindsdien staat het symbool voor de teloorgang van de Waalse industrie, die van België lange tijd het tweede geïndustrialiseerde land van Europa maakte, na Engeland.

De Forges zijn nu nog toegankelijk voor zij die een kijkje willen nemen, ondanks de sporadische beveiliging. Het is een aparte beleving. Je dwaalt door een doolhof van hallen, torens en trappengangen, tegen het decor van een post-apocalyptisch industrieterrein, rechtstreeks uit de filmset van Blade Runner of The Terminator. Op YouTube is een tiental filmpjes te zien van nieuwsgierige urban explorers.

Maar wie nog wil moet snel zijn. Plannen voor het gebied werden eind juni bekend gemaakt. De sanering van de grond en de ontmanteling van de gebouwen zijn begonnen. Ondanks pogingen om de site intact te houden als cultureel erfgoed, gaat alles tegen de vlakte en komen er appartementen voor in de plaats.

Advertenties

Geef een reactie so far
Plaats een reactieGeef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s%d bloggers liken dit: