Brusseleir


Stappen met Barry
19/11/2009, 1:21 pm
Filed under: Brussel, Europa

En zo kwam het dat ik door de stad liep met Barry Madlener, fractievoorzitter van de PVV in het Europees Parlement. Onze missie: het vinden van een werkende pinautomaat in Brussel.

Het cafédebat met Thijs Berman, zijn ambtsgenoot van de PvdA, was weinig inhoudelijk geweest. Het toegestroomde Eurobrussel was bij voorbaat op de hand van Berman. Of eerder, vooral níet op de hand van Madlener. Nette heren met scheiding en das zetten hun voorkeur kracht bij met enthousiast gejoel bij ieder semi-punt dat gemaakt werd. ‘Schande!’, riep er één, toen Madlener het woord nam, en keek trots om zich heen. Het kluitje Madlener-supporters durfde niet van zich te laten horen, zo leek het.

Thijs en Barry zeiden Thijs en Barry tegen elkaar. Toch had Thijs getwijfeld Barry de hand te schudden omdat Barry Thijs eerder had uitgemaakt voor landverrader. Hij zou de Nederlandse belangen niet voorop stellen. Barry’s Nederlandse vlaggetje moest het publiek eraan herinneren dat hij dat wel doet.

Het was stereotiep. Berman liet graag merken dat hij wist waarover hij sprak en putte zich uit in volzinnen en jargon. Madlener sprak duidelijke taal met een sluimerend Rotterdams accent dat vooral naar boven kwam als hij het meende. Als afronding werden de heren gevraagd elkaar een wijze raad te geven. Een smeekbede voor liefde en begrip van Berman: ‘Accepteer toch eens dat er mensen bestaan met een ander geloof’. Madlener: ‘Wees toch eens duidelijk, ik begrijp geen reet van wat je zegt.’

We lopen elkaar tegen het lijf, op zoek naar geld. Ik ken de weg en we lopen een eindje op. We praten over het debat. ‘Ik heb geprobeerd zoveel mogelijk over de inhoud te praten’, verzucht Barry. ‘Maar het wordt me niet makkelijk gemaakt.’ Hij heeft het over de demonisering die zijn leider Geert ook ervaart. De eerste automaat weigert -op naar de volgende.

De partij is niet ondemocratisch, vindt Barry. ‘Het is echt niet zo dat als Geert iets wil dat het dan gebeurt. We beslissen met elkaar.’ Hij is het voor 90% eens met zijn partijleider. Ik niet en het wordt een leuke discussie. Hij vindt mij naïef. Ik vind hem een doemdenker en op de korte termijn gericht. Ook de tweede automaat weigert -we lopen verder.

Barry vindt de islam een ideologie, geen religie. Hij vreest dat de islam altijd zijn eigen wetten zal willen opleggen. Een gematigde islam á la CDA? ‘Tja, wellicht, ooit.’ We eindigen op het Grand Place bij een automaat die werkt. Missie geslaagd.

Advertenties

3 reacties so far
Plaats een reactie

Interessant zou zijn om te vernemen met welke 10% hij het niet eens is.
Koranverbod, kopvodentax?

Reactie door joris driepinter

Goed stuk! Heel leuk om te lezen.

Reactie door Bonny

Leuk… hoeveel pinde hij eigenlijk?

Reactie door paul
Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s%d bloggers liken dit: