Brusseleir


Alarm(e)!
07/01/2010, 1:26 am
Filed under: België, Brussel, Vlaanderen, Wallonië

Je zou er bijna om kunnen lachen. Ware het niet dat een milieuramp helemaal niet grappig is en ware het niet dat het vooral zo pijnlijk is te zien hoe de ambtenaren van het ene Belgische gewest hun (anderstalige) collega’s van het andere gewest letterlijk niet weten te bereiken. Dan zou je er bijna om kunnen lachen.

Toen op 21 december meer dan een ton restafval de rivier de Dender instroomde vanwege een lek bij een chemiebedrijf in het Waalse Ath, twintig kilometer stroomopwaarts vanaf de grens met Vlaanderen, sloegen de verantwoordelijken alarm. Hun Vlaamse broeders moesten verwittigd worden, en wel subiet!

Een fax werd verstuurd- maar nooit ontvangen. Vlaams minister voor Milieu Joke Schauvliege vernam het nieuws via de pers. Waarom? Waalse ambtenaren zouden niet naar de speciale (en dure) 0900-nummers kunnen bellen en daardoor ook niet naar de zone Gent, net over de grens, waar de telefoonnummers met 09 beginnen. “Volledige onzin”, zegt Waals minister Philippe Henry. Hij houdt het op een ordinaire stroomstoring.

Het was het tweede geval van intercommunautaire non-communicatie in korte tijd. Eerder die maand deed zich een beangstigend vergelijkbare situatie voor. Toen legde de uitbater van een zuiveringsinstallatie aan de rivier de Zenne in Brussel zijn machine stil, waardoor de poep en plas van een miljoen Brusselaars direct richting Schelde dreef. Dit keer gewoonweg geen alarm.

De millieuministers van de drie gewesten beloven beterschap. Ze komen eind deze maand bijeen om zich te buigen over een meer efficiënte communicatie. Schauvliege hoopt alvast dat het in de toekomst ook per e-mail of mobiele telefoon zal kunnen. Dat zou wat zijn.

Advertenties

Geef een reactie so far
Plaats een reactieGeef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s%d bloggers liken dit: