Brusseleir


Arme Papandreou
22/02/2010, 1:36 am
Filed under: Europa

Toegegeven, in Den Haag was het spannend. Maar ook in Brussel verveelde men zich niet. Voor het eerst in de geschiedenis van de Europese integratie staat een lidstaat onder een de facto curatele.

“Griekenland heeft een deel van zijn soevereiniteit verloren”, aldus George Papandreou, de minister-president van het land, na de informele top van staatshoofden van de Europese Unie op 11 februari. Daar werd hij op het matje geroepen vanwege het gapende gat in de Griekse overheidsfinanciën, meer dan vier keer zo groot als dat de afspraak is. De kredietwaardigheid van het land is in gevaar en daarmee die van de hele eurozone.

George Papandreou (foto: Wikimedia)

En dat kan niet. Daarom kreeg Papandreou huiswerk mee, als van een strenge meester. Hij zal vóór de volgende bijeenkomst van ministers van financiën op 16 maart een plan moeten presenteren dat de boel moet redden. De meester was zo vriendelijk om een pakket aanbevelingen te doen. Begeleiding reist mee om toe te zien dat het huiswerk (goed) gemaakt wordt.

Maar mocht het niet naar wens zijn, dan zullen de andere eurolanden, zonder Griekenland, “vastberaden actie” ondernemen. Wat precies blijft onduidelijk. “Het is niet verstandig te spreken over zulke instrumenten, maar reken maar dat we beschikken over instrumenten, mochten die instrumenten nodig zijn”, verklaart de Luxemburgse president Jean-Claude Juncker, president van de groep van eurolanden, cryptisch als het orakel van Delphi.

Speculatie alom. Wat zijn die mysterieuze instrumenten? Wat gebeurt er als de ministers (of de markt) in maart niet overtuigd zijn? Zullen ze Griekenland koste wat kost willen redden? Duitsland lijkt daar niets van te willen weten. Maar stel, hóe dan? De Britse, eurosceptische denk-tank Open Europe zette een tiental mogelijkheden op een rij, van een directe bail-out tot het uitschrijven van gemeenschappelijke Euro-obligaties. Allen zijn illegaal of onwenselijk, volgens de makers. Zij stellen voor Griekenland maar failliet te laten gaan. Of z’n heil te laten zoeken bij het IMF.

Zullen ze Griekenland uit de eurozone gooien? Onwaarschijnlijk. Dat is juridisch bijna onmogelijk en zou de Europese solidariteit ondermijnen. De conservatieve website The Brussels Journal wijst op een catch-22: redden mag niet, overboord gooien mag ook niet. Hun oplossing: de noordelijke landen moeten zelf opstappen en een eigen eurozone creëren zonder de ongedisciplineerde PIGS (Portugal, Italië, Griekenland en Spanje).

Arme Papandreou. Hij regeert nog geen half jaar. De rampzalige staat van de schatkist is nauwelijks zijn verantwoordelijkheid te noemen. Joseph Stiglitz benadrukt dat we eerder blij moeten zijn met iemand die, anders dan zijn voorgangers, open kaart speelt en de feiten niet probeert te verdoezelen. Hij vindt alle speculatie voorbarig en maant Europa tot begrip. “Europe should be coming to the assistance of this kind of leader, not making his life more difficult.”

Advertenties

Geef een reactie so far
Plaats een reactieGeef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s%d bloggers liken dit: